Ads Top

Nederland spaart recordbedrag tijdens coronacrisis

Nederlandse huishoudens hebben de afgelopen twee maanden een recordbedrag gespaard. Dit concludeert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Het spaartegoed van Nederlandse huishoudens groeide met maar liefst 13,2 miljard euro in de maanden april en mei.

Het bedrag is sinds 1998 (toen DNB de cijfers voor het eerst bijhield) nog nooit zo hoog geweest. Gemiddeld stijgen de Nederlandse spaartegoeden met 3,5 miljard euro in april en mei samen. Dit jaar gingen we alleen in april met een stijging van 3,8 miljard euro hier al dik overheen. En in mei kwam er nog eens 9,4 miljard bij.

Het lijkt tegenstrijdig, de spaarrentes zijn heel laag en door de coronacrisis is de financiële situatie van veel mensen onzeker. Toch is er ook een goede verklaring voor de grote toename van het spaargeld, zegt Bulthuis. Nederlanders hebben de afgelopen maanden ook veel minder uitgegeven, want restaurants zijn dicht, ze reizen minder naar hun werk en veel vakanties en dagjes weg gingen niet door. Dat bespaarde geld vond blijkbaar de weg naar de spaarrekening.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berichtte vorige week nog dat consumenten in april ruim 17 procent minder hebben uitgegeven dan een jaar eerder.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.