Ads Top

Starters realistisch over hypotheek

Van de woningeigenaren van 50 jaar of jonger denkt slechts 29% 20 jaar of langer in hun huidige huis te blijven wonen. Een slechtere gezondheid (49%) of het overlijden van de partner (22%) zijn voor 50-plussers reden om ooit uit hun woning te vertrekken; winst maken bij de verkoop speelt een ondergeschikte rol (5%). Voor jongere woningbezitters (<50 jaar) spelen gezinsuitbreiding (18%), scheiding (25%), financiële problemen (35%) of meevallers (25%) een rol om te verhuizen. Zij zijn ook wat meer geneigd om te vertrekken als ze winst kunnen maken bij de verkoop van hun woning (17%).

Slechts 36% van de Nederlanders die binnen nu en twee jaar een huis willen kopen, geeft aan een maximale hypotheek af te willen sluiten. De helft van de starters (49%) verwacht voldoende hypotheek te kunnen krijgen voor de woning van hun keuze, 29% denkt van niet en 22% weet het niet. De meerderheid van de starters (60%) vindt dat de hypotheekregels voldoen. 40% vindt echter dat de hypotheekregels te streng zijn. Maar dit valt terug tot 7% als men zich realiseert dat soepelere hypotheekregels leiden tot stijgende woningprijzen. Bijna alle starters (91%) hebben eigen geld om een woning te financieren; 44% heeft een bedrag tussen de 10.000 en 50.000 euro. De meesten (83%) hebben hiervoor gespaard, maar bij 19% springen de ouders bij als hun kinderen een woning gaan kopen.

“Een eventuele verruiming van de hypotheekregels is geen oplossing om starters meer kansen te geven op de woningmarkt, omdat het probleem is dat er onvoldoende woningen beschikbaar zijn. Het effect van een verruiming is daardoor vooral een stijging van de prijzen. Het leidt tot nog meer vraag voor hetzelfde aantal, schaars beschikbare, woningen. Gelukkig zien huizenkopers dat ook in”, aldus Wim Flikweert.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.