Ads Top

Meer dan 3 miljard contactloze betalingen in 2019

In totaal werden er 4,74 miljard elektronische betalingen aan de toonbank uitgevoerd (voor 119 miljard euro), 8,5 procent meer dan een jaar eerder. Aan het slot van het jaar was 69 procent van alle elektronische betalingen aan de kassa contactloos. Een jaar eerder was dat nog 56 procent.

Het aandeel betalingen met bankpassen, creditkaarten, smartphones en wearables aan de kassa liep in 2019 op tot 67 procent, van 63 procent in 2018. Retourpinnen aan de kassa is afgelopen jaar ook sterk toegenomen, met ruim 44 procent ten opzichte van 2018, naar 6,16 miljoen transacties, voor 310 miljoen euro.

Vanaf de uitrol van Instant Payments in de loop van 2019, werden 201 miljoen onmiddellijke overboekingen verwerkt. Bijna alle gewone enkelvoudige binnenlandse overboekingen via internetbankieren of mobiel bankieren zijn inmiddels Instant Payments en staan binnen enkele seconden op de betaalrekening van de ontvanger. Instant Payments worden ook ‘s nachts, in het weekend en op feestdagen razendsnel uitgevoerd en ook als de ontvanger bij een andere bank dan de verzender zit.

De zeven Nederlandse banken die Instant Payments aanbieden, verwerkten op de topdag bijna 2 miljoen onmiddellijke overboekingen. Instant Payments werden binnen een paar maanden de nieuwe norm voor gewone binnenlandse overboekingen.

De algemene veiligheid van digitaal bankieren en betalen kreeg vorig jaar van consumenten een rapportcijfer van 7,7, net als bij een eerder onderzoek in 2017. Het rapportcijfer voor contactloos betalen steeg echter van 6,5 naar 7,9 voor contactloos betalen met een bankpas of creditkaart en naar 7,2 voor contactloos betalen met een smartphone.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.