Ads Top

Nachtsluiting bankautomaat wordt voortgezet

Banken en Geldmaat handhaven voorlopig de nachtsluiting van geldautomaten (23-7 uur), maar verkorten tussen nu en 1 maart  de sluiting (van 2-7 uur) op plaatsen waar dat verantwoord kan. Dit betreft circa honderd geldautomaten waar na 23.00 uur nog wel relatief meer van gebruik werd gemaakt, zoals uitgaansgebieden. Tegelijk werken zij hard aan een structurele oplossing voor het probleem van de plofkraken.

Binnen een aantal maanden komt er een techniek beschikbaar om geld bij een plofkraak onbruikbaar te maken. Dan zal direct met de implementatie van dit systeem worden begonnen. Dit zal enige tijd in beslag nemen. Wij verwachten dat het verantwoord is de nachtsluiting uiterlijk op 31 maart 2021 op te heffen. Sinds de nachtsluiting half december hebben vier plofkraken plaatsgevonden. Banken zijn bezig om samen met gemeenten, de politie en Geldmaat te bepalen waar geldautomaten een risico opleveren voor de veiligheid van omwonenden en welke verplaatst moeten worden. Met de uitvoering wordt in april begonnen. Geldmaat legt hiervoor de benodigde contacten.

Zoals bekend, heeft de nachtsluiting beperkte gevolgen voor de goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld. Minder dan 2 procent van alle geldopnamen bij automaten die buiten staan, gebeurden ’s nachts. Dit percentage valt nog eens lager uit (naar schatting 1,5 procent) door de verkorte nachtsluiting bij circa 100 geldautomaten. De eventuele hinder die mensen van de nachtsluiting ondervinden, wordt daarmee tot het minimum beperkt.

Het totale aantal plofkraken in 2019 was 71 (het totale aantal aanvallen op geldautomaten was 83). Uit een peiling van onderzoeksbureau Kantar blijkt dat vrijwel alle Nederlanders begrip hebben voor de nachtsluiting van geldautomaten. Bijna iedereen weet dat veiligheid en plofkraken de belangrijkste reden zijn dat geldautomaten ‘s nachts gesloten zijn.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.