Ads Top

'eHerkenning niet verplichten voor belastingaangifte'

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn voorstander van een veilig digitaal paspoort om zaken mee te doen met de overheid, en eHerkenning is daar een goede en veilige methode voor. Het kan echter niet zo zijn dat ondernemers verplicht zijn die als enige mogelijkheid te gebruiken bij hun belastingaangifte, zeggen de ondernemersorganisaties.

De Belastingdienst verplicht ondernemers per 1 februari om gebruik te maken van e-herkenning, een digitale sleutel, voor hun belastingaangifte. Dat is nieuw, voorheen konden bv-ondernemers nog inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Sommige ondernemers gebruiken ook DigiD of doen aangifte via hun accountant. Een deel van de ondernemers moet straks bij een van de zes door de overheid aangewezen commerciële aanbieders een account aanvragen. Dit kost zo'n 40 euro per jaar. Wie dit niet doet, riskeert een boete die kan oplopen tot honderden euro's.

Inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord is geen veilige vertrouwde methode. Een digitale sleutel draagt wel bij aan vertrouwd zaken doen met de overheid. MKB-Nederland en VNO-NCW zijn daarom voorstander van eHerkenning. In Nederland hebben al 400.000 ondernemers eHerkenning. Maar, stellen de organisaties, dit kan geen verplichting zijn voor iedereen en in alle gevallen. Ondernemers moeten als alternatief ook op papier aangifte kunnen blijven doen. En ondernemers die DigiD gebruiken voor hun aangifte, zoals eenmanszaken, moeten dat ook kunnen blijven doen. Dit is immers ook veilig.

Ondernemers die eHerkenning aanschaffen voor de belastingaangifte, zullen bovendien gecompenseerd moeten worden voor die aankoop, vinden MKB-Nederland en VNO-NCW. Het gaat dan om zo’n 40 euro per jaar, en dat kan eenvoudig verrekend worden met de aangifte.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.