Ads Top

41 procent van de mensen wil sparen voor een buffer in 2020

Ruim 80 procent van de Nederlanders heeft financiële goede voornemens voor het nieuwe jaar. Sparen voor een buffer (41 procent), minder onnodige uitgaven (36 procent) en zuiniger aandoen (35 procent) vormen de top 3 financiële goede voornemens.

Dit blijkt uit onderzoek van platform Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Toch weet meer dan de helft van de mensen nog niet welke veranderingen in wet- en regelgeving per 1 januari van invloed zullen zijn op hun portemonnee.

Eén op de drie Nederlanders zegt waarschijnlijk of zeker geen onverwachte uitgave van 2.000 te kunnen opbrengen. Nederlanders in de leeftijd 35-44 jaar verwachten het vaakst dit bedrag waarschijnlijk of zeker niet te kunnen opbrengen, terwijl 65-plussers dit juist vaker wel verwachten op te kunnen opbrengen. 14 procent van de Nederlanders heeft (helemaal) geen buffer om onverwachte uitgaven op te vangen.

Hoe lager men is opgeleid, hoe minder vaak men een buffer heeft. Bijna vier op de tien Nederlanders (38 procent) sparen elke maand een vast bedrag (al dan niet via een automatische overboeking). Nog eens vier op de tien Nederlanders zetten alleen geld opzij als er wat overblijft. Als mensen een buffer hebben, zijn zij beter in staat om financiële tegenslagen op te vangen en komen zij minder snel in de financiële problemen.

Voor veel mensen is de start van een nieuw jaar ook weer een belangrijk moment om te kijken waar ze op kunnen besparen. In de top drie staan besparen op de dagelijkse boodschappen (38 procent), besparen op winkelen (37 procent) en besparen op energie (27 procent). Dat laatste kan bijvoorbeeld door over te stappen naar een andere leverancier.

Bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) is (nog) niet bekend met de verandering in de belastingschijven in 2020 (er komen twee belastingschijven in plaats van de huidige vier; 37,35 procent voor het inkomen tot en met 68.507 en 49,5 procent voor alles daarboven. Een derde heeft er wel van gehoord, maar weet niet wat het inhoudt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.