Ads Top

Ruim 2000 miljardairs rijker dan 60 procent van de wereldbevolking

Ruim 2000 miljardairs zijn rijker dan de 4,6 miljard mensen die 60 procent van de wereldbevolking uitmaken. Dit stelt Oxfam Novib vandaag in haar nieuwe rapport over economische ongelijkheid dat voorafgaand aan het World Economic Forum in Davos, de jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite, gepubliceerd wordt.

Het jaarlijkse Oxfam Novib-rapport, 'Time to Care', over mondiale economische ongelijkheid laat zien hoe het huidige economische stelsel de groeiende ongelijkheid aanwakkert en zo de verschillen tussen arm en rijk doet toenemen. Terwijl het aantal miljardairs wereldwijd de afgelopen 10 jaar is verdubbeld, blijven vooral vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden door de extreme ongelijkheid gevangen in armoede. Zo bezitten de 22 rijkste mannen in de wereld meer rijkdom dan alle vrouwen in Afrika.

Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib: ‘Extreme ongelijkheid is diep onrechtvaardig en het gevolg van politieke keuzes. Miljoenen vrouwen en meisjes hebben hierdoor nauwelijks vooruitzichten om hun leven te verbeteren. Terwijl superrijken en multinationals steeds minder belasting hoeven te betalen komt in veel landen goede gezondheidszorg en onderwijs onder druk te staan. Bijna de helft van de wereldbevolking moet rondkomen van 5,5 US dollar per dag of minder- vaak slechts een doktersrekening verwijderd van terugval in armoede.’

Nederland speelt hier als belastingparadijs voor multinationals een zeer kwalijke rol in, zegt Oxfam. Uit internationaal onderzoek bleek dat in 2018 een kleine 10% van de winst die multinationals wereldwijd wegsluizen om belasting te ontlopen in Nederland terecht komt. ‘Ons land moet belastingontwijking nu echt uitbannen. Laat Rutte naar Davos afreizen met de boodschap dat wij voortaan het goede voorbeeld geven. Dat multinationals niet langer wegkomen met allerlei rekentrucs en Nederland stopt met de race naar de bodem, met steeds lagere winstbelastingen,’ aldus Servaes.

Enkele conclusies uit het rapport:

-2153 miljardairs zijn rijker dan 4,6 miljard mensen die 60 procent van de wereldbevolking uitmaken.

-Zeven van de tien mensen wereldwijd wonen in een land waar de kloof tussen arm en rijk de laatste 30 jaar is gegroeid.

-Slechts 4 procent van alle belastingopbrengsten wereldwijd is afkomstig van vermogensbelasting. Daarnaast lopen landen wereldwijd jaarlijks miljarden euro’s mis door belastingontwijking en ontduiking.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.