Ads Top

'Klok tikt voor invoering tweestapsverificatie bij online kaartbetalingen'

Uiterlijk 1 januari 2021 moeten vrijwel alle online kaartbetalingen in de EU met veilige tweestapsverificatie door kaarthouders worden goedgekeurd. Alleen in zeer specifieke gevallen kunnen Europese kaartuitgevers daarvoor vrijstelling verlenen aan online ondernemers, bij individuele betalingen. Betaalvereniging Nederland coördineert het SCA Migration Project om de migratie naar verplichte tweestapsverificatie voor creditkaartbetalingen in Nederland in goede banen te leiden.

Het is binnenkort niet meer voldoende dat een kaarthouder een online creditkaartbetaling goedkeurt door het kaartnummer, de vervaldatum en het controlenummer op de creditkaart te verstrekken. De kaarthouder moet dan in beginsel iedere online kaartbetaling goedkeuren met een dubbele beveiliging van iets dat alleen hij of zij bezit (zoals een persoonlijke, uniek identificeerbare smartphone) met iets dat hij of zij alleen weet (zoals een geheime pincode) of met een uniek lichamelijk kenmerk (zoals een vingerafdruk).

Formeel moeten alle soorten online betalingen in de EU sinds 14 september 2019 voldoen aan de technische standaarden voor sterke klantauthenticatie (strong customer authentication of SCA) van PSD2. Omdat op die datum nog veel schakels in de betaalketen voor online kaartbetalingen niet klaar waren met het invoeren van SCA, verlenen toezichthouders overal in de EU onder strikte voorwaarden uitstel tot het einde van 2020. Dit moet eraan bijdragen dat vooral kaarthouders, winkeliers en ondernemers geen onbedoeld negatieve gevolgen ondervinden van de invoering van SCA.

Voor een vlotte migratie van de Nederlandse markt naar SCA voor online kaartbetalingen, coordineert Betaalvereniging Nederland het SCA Migration Project voor kaartuitgevers (issuers), transactieverwerkers (acquirers) en betaaldienstverleners (payment service providers of PSP’s). “Het is in ieders belang dat het hele ecosysteem in deze migratie wordt meegenomen,” zegt Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland. “Daarom zijn alle toonaangevende schakels in de betaalketen eindgebruikers in het project vertegenwoordigd.”

Het migratieproject voorziet in overleg met andere belanghebbenden zoals vertegenwoordigers van webwinkels en consumenten, card schemes (zoals Mastercard, VISA en American Express) en De Nederlandsche Bank. Zo wordt iedereen op de hoogte gehouden van de SCA-ontwikkelingen in de betaalketen. Onbedoelde drempels voor webwinkels en hun klanten tijdens de invoering van SCA, kunnen zo beperkt worden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.