Ads Top

424 miljoen euro via crowdfunding opgehaald

In 2019 is in Nederland 424 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat is 29 procent meer dan in 2018, toen het ging om een bedrag van 329 miljoen euro. Voor het eerst werden meer dan 10.000 projecten en ondernemingen gefinancierd, zo blijkt uit gegevens van CrowdfundingCijfers.nl.

In 2019 was 91 procent van het opgehaalde bedrag (387 miljoen euro) bestemd voor ondernemingen, waaronder steeds meer vastgoedprojecten. Een onderneming haalde gemiddeld 148.000 euro met crowdfunding op.

Het aantal ondernemingen dat crowdfunding inzet groeide in 2019 niet ten opzichte van het jaar ervoor. Het bedrag groeide wel. Ondernemingen financierden in 2019 gemiddeld 30 procent meer per project.

De meest populaire vorm van crowdfunding is een lening. Afgelopen jaar was 86 procent van het met crowdfunding opgehaalde bedrag in de vorm van een lening. Het gemiddeld netto rendement van crowdfunding leningen is wel enigszins gedaald naar 3,6 procent.

Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, bedraagt het totaal opgehaalde bedrag 9,9 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 11.000 euro. Crowdfunding voor creatieve projecten krimpt overigens wel, een trend die al eerder was ingezet.

Consumenten die via crowdfunding een persoonlijke lening financierden voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of uitbouw van hun huis, haalden in totaal 10,8 miljoen euro op, met als gemiddeld bedrag 8.000 euro.

Via Geldvoorelkaar werd in 2019 meer dan 51 miljoen euro gecrowdfund. Geldvoorelkaar was daarmee de marktleider voor crowdfunding in Nederland. Collin Crowdfund heeft de grootste crowdfunding portefeuille en is daarmee het grootste platform van Nederland (mede dankzij de samenvoeging met zusterplatform Knab Crowdfunding). De portefeuille van Collin Crowdfund is opgeteld inmiddels meer dan 206 miljoen euro.

--

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.