Ads Top

Verkopers op de vrijmarkt verwachten een omzet van 305 miljoen euro

Verkopers op de vrijmarkt rekenen dit jaar op 305 miljoen euro bij de verkoop van hun spullen. Een kwart van de Nederlanders is van plan om zelf te gaan verkopen. Voor 15% speelt de aantrekkende economie een rol in die beslissing. Ze hebben nieuwe spullen gekocht en verkopen om die reden hun oude. Driekwart van de Nederlanders is van plan om Koningsdag te vieren. Een ruime meerderheid (68%) heeft een bezoek aan een vrijmarkt op het programma staan of overweegt dit. Dit blijkt uit onderzoek van ING naar vrijmarktverkopen op Koningsdag.

De vrijmarktverkopers verwachten bijna 90 euro per persoon te verdienen. Dat is in lijn met de verwachting uit 2015 en 2013 (respectievelijk 92 euro en ruim 90 euro). Thijs Geijer, ING Economisch Bureau: “Op de vrijmarkt vinden veel producten hun tweede of derde leven. Het effect van al die verkopen op de economie is beperkt, de opbrengst zit vooral in de betere benutting van goederen en een goed gevoel. Een deel van de vrijmarktopbrengsten wordt op korte termijn ook weer uitgegeven. 35% van de verkopers verwacht dit geld meteen weer volledig te besteden terwijl 17% een deel uitgeeft en de rest opzij zet.”
.
Natuurlijk wordt niet alleen op de vrijmarkt geld uitgegeven. Zo kunnen Koningsdagvierders bijvoorbeeld geld spenderen in cafés, op festivals of concerten. Drie op de tien volwassen Nederlanders (30%) zegt bovendien voor deze dag speciale oranjespullen zoals T-shirts, petjes, pruiken, mokken met het Koningspaar etc. te kopen. Gemiddeld spenderen ze daar dit jaar naar eigen zeggen 26 euro per persoon aan.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.