Ads Top

AFM beboet kredietbemiddelaars Geldshop en Geldlenen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 18 december 2014 twee bestuurlijke boetes opgelegd van ieder €270.000 aan bemiddelaars in consumptief krediet Geldshop.nl B.V. (Geldshop) en Geldlenen B.V. (Geldlenen). De boetes zijn opgelegd aan Geldshop en Geldlenen omdat zij tussen 1 januari 2011 en 6 april 2012 geen adequaat beleid hebben gevoerd dat een integere uitoefening van hun bedrijf waarborgt. Zij hebben in de onderzochte periode standaard een vergoeding in rekening gebracht bij consumenten voor bemiddeling in consumptief krediet, terwijl dit niet is toegestaan. Daarnaast hebben zij misleidende informatie aan klanten verstrekt en daarbij huisbezoeken afgelegd om krediet af te sluiten, terwijl dit bij consumptief krediet niet is toegestaan.

Voor de bemiddeling in consumptief krediet geldt een provisiegebod. Een bemiddelaar in consumptief krediet mag uitsluitend beloond worden door middel van een doorlopende maandelijkse provisie van de kredietaanbieder. Een andere vergoeding is niet toegestaan. Daarmee wil de wetgever voorkomen dat er een productiejacht door kredietbemiddelaars ontstaat. Voor bemiddeling in aan het krediet gelieerde bijverzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering, mag een kredietbemiddelaar eventueel wel een passende vergoeding in rekening brengen aan de klant.

Geldshop en Geldlenen hebben in strijd met het provisiegebod gehandeld door bij klanten die een consumptief krediet afsloten een ‘verrichtingenvergoeding’ in rekening te brengen, variërend tussen €199 en €999. De AFM heeft geconstateerd dat Geldshop van 1 januari 2011 tot 6 april 2012 bij 1717 klanten een dergelijke verrichtingenvergoeding in rekening heeft gebracht. Geldlenen deed dit bij 3940 klanten. Volgens Geldshop en Geldlenen had deze vergoeding betrekking op dienstverlening voor bijverzekeringen. Naar het oordeel van de AFM was er feitelijk sprake van een (verkapte) vergoeding voor bemiddeling bij consumptief krediet. Geldshop en Geldlenen deden dit standaard en ongeacht de behoefte van klanten aan advies over bijverzekeringen. Zo hebben zij - naast de toegestane doorlopende provisie die zij van kredietverstekkers ontvingen - een (afsluit)vergoeding van de klant ontvangen die bij wet niet is toegestaan. 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.