Ads Top

Duizenden klanten kunnen aanspraak maken op compensatie voor te hoge rente Crédit Agricole

Duizenden klanten van Crédit Agricole Consumer Finance Nederland kunnen aanspraak maken op compensatie voor te hoge rentes van de bank op doorlopende kredieten. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. Crédit Agricole is de grootste verstrekker van consumentenkrediet in Nederland. Het schadebedrag kan oplopen tot vele miljoenen euro's.

Begin 2018 werd de Intermediaire Voorschotbank, een dochter van Crédit Agricole, veroordeeld door het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. De uitspraak volgde na een jarenlange strijd van Gerard de Graauw. Hij sluit in 2006 een doorlopend krediet af waarvoor torenhoge rentes worden gerekend. Die rentes zijn veel te hoog vindt De Graauw en hij krijgt gelijk.

De zaak draait om het prospectus voor de lening. Het KiFiD stelt dat daarin staat dat het rentetarief van De Graauw moet meebewegen met de 3-maands Euribor. Dat is een tarief dat Europese banken aan elkaar rekenen voor leningen. Vanaf 2008 daalt het Euribor-tarief scherp. Maar de rente die De Graauw moet betalen voor zijn krediet blijft ten onrechte hoog. De Intermediaire Voorschotbank moet van het KiFiD de teveel betaalde kredietvergoeding terugbetalen aan haar klant. Volgens de berekening van de bank gaat het om maar liefst 34.000 euro.

Uit onderzoek van Kassa na een tip van De Graauw blijkt dat de tekst in het prospectus door veel meer labels van Crédit Agricole wordt gebruikt. De tekst staat van 2002 tot in 2013 op tientallen momenten online. Het wordt in die periode in diverse downloadbare prospectussen en webpagina’s met productuitleg over doorlopende kredieten gebruikt. Het gaat onder meer om prospectussen van Interbank, NVF Voorschotbank, Finata Bank en Mahuko Financieringen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.