Ads Top

Ook jij wordt gesurveilleerd door je bank

Banken mogen de transacties van al hun klanten gezamenlijk gaan doorlichten, als het aan het kabinet ligt. Een nieuw wetsvoorstel zou banken de optie geven om transactie- en klantgegevens massaal uit te wisselen, om witwassen op te sporen.

Radar sprak verschillende klanten die tegen witwascontroles van hun banken aanliepen.

Elke bank is namelijk verplicht om de transacties van haar klanten te controleren. Als een bank een transactie ‘ongebruikelijk’ vindt, dan kan ze de klant om verantwoording vragen.

12.000 bankmedewerkers houden zich nu bezig met dit soort controles. Dat leverde in 2021 ruim 1,2 miljoen ongebruikelijke transacties op, die banken en andere financiƫle instellingen doorstuurden naar de Financial Intelligence Unit.

De vijf grootste banken hebben een aparte bv opgezet: Transactiemonitoring Nederland (TMNL). Die zou alle transacties boven de 100 euro verzamelen om ongebruikelijke patronen te ontdekken.

Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is echter zeer kritisch op het wetsvoorstel. De AP ‘ziet een vorm van massasurveillance die kan leiden tot uitsluiting en waarbij risico’s op discriminatie kunnen ontstaan.’

Ook de stichting Privacy First heeft grote bezwaren. Directeur Godaya Komen stelt: ‘Er zullen ongetwijfeld kleine voordelen zijn in het oppakken van de boeven, maar het gaat echt ten koste van een groot deel van de bevolking die in de gaten wordt gehouden.’

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.