Ads Top

Beleggers beleefden historisch slecht jaar

2022 was voor beleggers een historisch slecht jaar. Voor het eerst sinds 2008 hebben vermogensbeheerders het jaar met dubbele cijfers negatief afgesloten. Beleggers in een gemiddeld risicoprofiel hebben het afgelopen jaar ruim 13 procent ingeleverd. Dit komt naar voren uit onderzoek van Finner. Toch bieden de aantrekkende rendementen van het laatste kwartaal van 2022 hoop voor een goed begin van 2023.

Het onafhankelijke vergelijkingsplatform heeft een index ontwikkeld om de gemiddelde rendementen van alle vermogensbeheerders op een uniforme manier te kunnen vergelijken. Hierin is te zien dat vermogensbeheerders in het vierde kwartaal voor het eerst in 2022 een positief kwartaalrendement behaalden.

Geen enkele vermogensbeheerder rapporteerde voor heel 2022 een positief rendement. Opvallend is dat er geen grote verschillen te zien zijn tussen de verschillende risicoprofielen. De rendementen variëren van -12,8% voor het meest defensieve profiel tot een verlies van ruim 14 procent in de offensieve profielen. Beleggers in een gemiddeld risicoprofiel leverden het afgelopen jaar ruim 13 procent in.

De onrust begon al in het eerste kwartaal van 2022 toen een drietal ontwikkelingen een sterk negatief effect had op de koersen van zowel aandelen als obligaties, zegt Stephan Freelink CEO van Finner. Een Russische inval in Oekraïne, gepaard met sterk oplopende inflatie en een verschuiving van het beleid van centrale banken bleek een cocktail voor toenemende nervositeit onder beleggers.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.