Ads Top

Juwelier liet voor duizenden euro’s pinnen met gestolen bankpassen

Bij een juwelier in Rotterdam werd in tijd van een jaar voor 140.000 euro bij elkaar gepind met behulp van gestolen bankpassen. Deze week stond de 37-jarige eigenaar voor de rechter. Het OM eiste drie jaar cel tegen hem.

Het onderzoek startte in mei 2022 toen bleek dat met een gestolen bankpas voor 29.500 euro gepind was bij een Rotterdamse juwelier. Al snel bleek dat bij deze juwelier meerdere frauduleuze transacties plaatsvonden met bankpassen afkomstig van bankpasfraude. Voor de strafzaak concentreerde de politie zich op zes pinacties met bedragen tussen de 10.000 euro en 30.000 euro en een totale waarde van 140.000 euro. In alle gevallen gebruikten de pinners gestolen bankpassen en pincodes. De slachtoffers waren op één na mensen op leeftijd.

Woensdag 24 augustus 2022 was er een actiedag. Daarbij hield de politie behalve de eigenaar ook drie andere verdachten aan in de nabijheid van de juwelier op verdenking van witwassen. In hun telefoons vond de politie foto’s en filmpjes die verband hielden met fraude met betaalproducten.

De juwelier stelt dat de verdachte pinacties verband hielden met een verkoop. Zo zou in mei 2022 de pinner voor 29.500 euro twee diamanten hebben gekocht. Er is echter geen administratie waaruit dit blijkt. Ook zijn er geen camerabeelden die dit onderbouwen. En de pinner zelf (tevens verdachte) zegt geen diamanten te hebben gekregen.

De officier van justitie verdenkt de eigenaar dan ook van gekwalificeerde diefstal in vereniging en gewoontewitwassen en ziet daarvoor voldoende bewijs. Ook zijn er aanwijzingen dat de man gestolen sieraden omsmolt. De officier eiste drie jaar cel. Ook wil hij voor de verdachte een beroepsverbod om als juwelier te werken voor de duur van twee jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.