Ads Top

'Lager vertrouwen in centrale bank door hoge inflatie'

Het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in DNB en in de nationale politiek is gedaald. Dit wordt mede veroorzaakt door de ongekend hoge inflatie in het afgelopen jaar. Opvallend genoeg zijn er meer mensen die het terugdringen van de inflatie als een taak van de nationale politiek zien dan van centrale banken.

Het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in zowel DNB als in de nationale politiek is vorig jaar relatief sterk gedaald. Afgelopen najaar had 66% heel veel of tamelijk veel vertrouwen in DNB en 22% in de Nederlandse politiek, vergeleken met 75% respectievelijk 42% in het voorjaar van 2021.

Prijsstijgingen raken mensen in hun portemonnee. Inflatie wordt in het onderzoek gemeten door te vragen naar de verandering in de kosten van boodschappen in de supermarkt en in de maandelijkse energierekening die zij ervaren. Het vertrouwen is het laagst bij consumenten die sterke prijsstijgingen ervaren bij het doen van hun dagelijkse boodschappen en bij degenen bij wie de energierekening sterk is gestegen. In het najaar van 2022 ervoer bijna drie op de tien Nederlanders een prijsstijging van hun boodschappen van meer dan 30 procent in een jaar tijd. Bijna een op de vijf had te maken met een stijging in de maandelijkse energierekening van 150 euro of meer. Verder zeggen veel mensen in reactie op de hoge inflatie zuiniger met geld om te gaan en minder energie te verbruiken om de energiekosten te verlagen.

De hoge prijsstijgingen hebben niet alleen financiële consequenties. Een op de vijf Nederlanders ervaart door de prijsstijgingen meer stress. Mensen die stress ervaren door de inflatie hebben minder vertrouwen in centrale banken en de nationale overheid dan andere mensen. Hetzelfde geldt voor degenen die moeite hebben om financieel rond te komen en mensen die interen op spaargelden, of schulden zien ontstaan.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.