Ads Top

'Klant vaak geen idee over energielasten nieuwe woning'

Een flink deel van de intermediairs geeft aan dat hun klanten geen duidelijk inzicht hebben in de kosten voor energieverbruik. Tegelijkertijd zien ze dat veel klanten wél afhaken als het energieverbruik van een huis te hoog uitvalt (73%), zo blijkt uit onderzoek van ING onder onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

Het onderzoek laat ook zien dat het vertrouwen van adviseurs in de hypotheekmarkt sterk is gedaald. De Intermediair Index daalde van 104 naar 79 en staat daarmee voor het eerst sinds de introductie onder de 100 punten. De daling is met name een gevolg van de druk op huizenprijzen en het afnemend aantal afgesloten hypotheken, maar ook vanwege een dalende omzet en de algemene economische situatie. Intermediairs zijn wel positief over het feit dat het minder moeite kost om offertes rond te krijgen. Het wegvallen van de jubelton lijkt effect te hebben in de markt. Een ruime meerderheid (70%) denkt dat hierdoor minder starters een woning kunnen kopen.

De energielasten van een aan te kopen huis zijn niet altijd duidelijk voor de klant en daarmee ook niet voor de adviseur. Van de ondervraagde adviseurs neemt 44% de energielasten ‘vaak of altijd’ mee in de lastenberekening; een derde (27%) doet dit nooit.

Uit het onderzoek blijkt dat de helft (48%) van de adviseurs zich het afgelopen half jaar in toenemende mate zorgen maakt over de financiële buffers van klanten. De meeste adviseurs (64%) vinden zichzelf de juiste adviseur als klanten in de financiële problemen (dreigen te) komen. Daarnaast meldt een ruime meerderheid (60%) dat het opbouwen van een buffer steeds vaker besproken wordt en adviseurs geven dan ook regelmatig advies op dit vlak.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.