Ads Top

200.000 nieuwe Trojaanse paarden voor mobiel bankieren ontdekt

In 2022 hebben Kaspersky-experts bijna 200.000 nieuwe Trojaanse paarden voor mobiel bankieren ontdekt, een verdubbeling ten opzichte van de cijfers van het jaar daarvoor. Deze alarmerende stijging is tevens de hoogste ooit die in de afgelopen zes jaar is gerapporteerd.

Deze en andere bevindingen staan in het rapport 'The mobile malware threat landscape in 2022' van Kaspersky.
 
Een van de meest voorkomende en verontrustende mobiele bedreigingen zijn volgens het beveiligingsbedrijf Trojaanse paarden voor mobiel bankieren. Deze worden gebruikt om  gegevens van online bankieren en e-betalingssystemen te achterhalen.

Kaspersky detecteerde in 2022 196.476 Trojaanse paarden voor mobiel bankieren, twee keer meer dan in 2021 én het hoogste cijfer in de afgelopen zes jaar. Dit onderstreept dat cybercriminelen zich richten op mobiele gebruikers en steeds meer geïnteresseerd zijn in het stelen van financiële gegevens en actief investeren in het maken van nieuwe malware. Dit kan leiden tot grote verliezen voor hun slachtoffers.  
 
Cybercriminelen verspreiden vaak Trojan banker malware via zowel officiële als onofficiële app stores. Google Play bevat nog steeds downloaders voor Trojaanse bankiersfamilies, zoals Sharkbot, Anatsa/Teaban, Octo/Coper en Xenomorph, allemaal vermomd als hulpprogramma's. Sharkbot verspreidde bijvoorbeeld actief downloaders die een bestandsbeheerder nabootsen en die toestemming kunnen vragen om verdere pakketten te installeren die nodig zijn voor het functioneren van de Trojan op het apparaat van de gebruiker. Hierdoor komt de veiligheid van de gebruiker in gevaar.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.