Ads Top

Toonbank- en online betalingen in 2022 samen weer boven pre-coronaniveau

In 2022 is het totale aantal betalingen met cash, pinpas, iDEAL en creditkaarten - aan de winkelkassa en online - ruim 16 procent toegenomen ten opzichte van 2021. Het bedrag dat daarmee is uitgegeven steeg ruim 11 procent. Vorig jaar zijn er met deze betaalmiddelen zo’n 8,1 miljard transacties verricht, voor een totaalbedrag van bijna 282 miljard. Dat schrijft de Betaalvereniging Nederland.

Betalingen aan de winkelkassa, met pinpassen en contant geld, hebben in het voorbije jaar een inhaalslag gemaakt ten opzichte van online betalingen. Het transactievolume steeg met ruim 18 procent. Het totale aantal online betalingen met iDEAL en creditkaarten, groeide met 7 procent. Het opheffen van coronabeperkingen in fysieke winkels zal aan deze inhaalslag hebben bijgedragen al ligt het aantal toonbankbetalingen nog niet zo hoog als in 2019. Één op de vijf toonbankbetalingen was vorig jaar contant, vergelijkbaar met 2021.
 
Kaartloos betalen met een smartphone of smartwatch wordt steeds populairder. Afgelopen december was 30 procent van alle pinbetalingen kaartloos, een toename van 50 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bij nog maar één op de tien pinbetalingen wordt de betaalpas in de betaalterminal gestoken.

Het aantal pinbetalingen in bussen en trams en in metro- en op treinstations is in 2022 met 65 procent toegenomen. Die enorme stijging is mede te danken aan het invoeren van in- en uitchecken in het OV met pinpassen en creditkaarten (OVpay). Die invoering wordt dit jaar voltooid, waarna het reizen met een betaalkaart overal in Nederland mogelijk zal zijn.
 
Het aantal geldopnames bij geldautomaten is na een jarenlange gestage daling in 2022 weer toegenomen, met 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het totaal opgenomen bedrag is zelfs met 13 procent gestegen, naar ruim 26 miljard. Mogelijke verklaringen voor deze stijging zijn de toegenomen inflatie en het einde van de coronabeperkingen.
 
Eind 2021 heeft Currence aangekondigd dat Acceptgiro’s medio dit jaar definitief worden afgeschaft. Sindsdien is het aantal op papier verwerkte Acceptgiro’s wederom met ruim 30 procent gedaald, net als in 2021, tot iets meer dan 3 miljoen exemplaren in het afgelopen jaar.
 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.