Ads Top

Zestigplusser benut overwaarde nauwelijks

Huizenbezitters van 60 jaar en ouder willen bijna allemaal (93%) in hun eigen huis blijven wonen terwijl bijna de helft hier geen geschikt huis voor heeft. Twee derde van de zestigplussers heeft geen aanpassingen gedaan om hun woning levensloopbestendig te maken. En de helft heeft (nog) geen aanpassingen gedaan om te verduurzamen. Terwijl de meeste zestigplussers zorgen hebben over hun toekomstige woonsituatie (53%) en over de gevolgen van de energiecrisis (63%). Ook vraagt meer dan de helft (55%) zich af of het nog zin heeft om hier geld en energie in te steken. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon Nederland onder ruim 500 huizenbezitters van 60 jaar en ouder.

Zo’n één op de drie seniore woningbezitters zegt geen geld te hebben voor het levensloopbestendig (29%) en duurzamer (35%) maken van de woning. Dat is opmerkelijk, want uit het onderzoek blijkt dat bijna tachtig procent van de mensen die zegt geen geld te hebben, wél overwaarde op hun woning heeft. Van het totaal aantal ondervraagden loopt dit op tot zo'n negentig procent. Een grote groep weet niet welke financiële mogelijkheden ze hebben en waar ze terecht kunnen voor advies. Ook het vinden van een klusbedrijf is een hoge drempel.

Twee derde van de senioren heeft niets aangepast aan de woning in verband met levensloopbestendigheid en heeft daar ook geen plannen voor. Naast het eerdergenoemde ontbreken van geld (29%) worden als redenen gegeven: men voelt zich fysiek nog gezond genoeg (79%), opzien tegen de verbouwing (58%) en geen zin om erover na te denken (58%).

Bijna de helft van de respondenten (46%) heeft (nog) geen aanpassing aan de woning gedaan om het energieverbruik te verlagen, terwijl van de totaal ondervraagde groep zes op de tien aangeeft graag te willen verduurzamen. Het opzien tegen een verbouwing (55%), het nadenken erover (51%) en het ontbreken van geld (35%) spelen hier een rol. Een al laag energieverbruik (76%) is het meest gegeven antwoord.

Het overgrote deel van de ondervraagden woont al meer dan twintig jaar in dezelfde woning. Van de groep die korter dan vijf jaar in hun huidige woning woont, heeft 39% een energielabel A of hoger. Dat percentage daalt naarmate mensen langer in hun huis wonen: 6% van de mensen die langer dan dertig jaar in hun huidige huis woont, heeft een energielabel A of zuiniger. Bij 39% was het energielabel zelfs onbekend.

Voor duurzaamheidsadvies lanceerde Aegon afgelopen november al de huisscan HomeQgo. Via een aantal eenvoudige stappen krijgen klanten én niet-klanten van Aegon een online duurzaamheidsadvies voor een specifieke woning. Ook kunnen ze voorlopige offertes aanvragen voor de verduurzamingsproducten waarin ze interesse hebben. Daarnaast heeft Aegon voor klanten, en sinds ook voor financieel adviseurs, een rekenhulp. Deze handige tool geeft snel inzicht in financieringsopties en kosten van een verbouwing of verduurzaming.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.