Ads Top

VEB: Keer alleen dividend uit als een bedrijf dit kan veroorloven

Vasthouden aan dividend als dit (eigenlijk) niet geoorloofd is, zou een beursfonds te allen tijde moeten voorkomen. Dat schrijft beleggersvereniging VEB naar aanleiding van de coronacrisis.

In crisistijd zou er geen angst moeten zijn om een degelijk dividendtrackrecord overboord te gooien, als de continuïteit van een beursfonds in het geding komt.

Als de bomen tot aan de hemel groeien, zal de nadruk vooral op groei en het teruggegeven van kapitaal liggen. Maar in crisistijd wordt de balans prioriteit nummer één. Vooral liquiditeit – het hebben van voldoende kasgeld om aan de kortetermijnverplichtingen te voldoen – is cruciaal om een crisis te kunnen overleven.

Bij veel beursfondsen in bijvoorbeeld de financiële, retail(vastgoed)- en energiesector zou het management en commissarissen moeten overwegen om het dividend uit te stellen, en voorlopig in kas te houden.

Het is volgens de VEB wel van eminent belang dat de noodzaak van een dividendverlaging adequaat wordt uitgelegd en (cijfermatig) wordt onderbouwd.

Daarnaast zijn er veel beursfondsen die niet of nauwelijks geraakt worden door het virus of hier (mogelijk) juist van profiteren, zoals Ahold Delhaize, Flow Traders of Vopak. Deze beursfondsen kunnen gewoon doorgaan met uitkeren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.