Ads Top

Politie waarschuwt voor bellende 'belastingdienst'

‘U heeft uw omzetbelasting nog niet betaald. U krijgt daarvoor een boete en we hebben een deurwaarder ingeschakeld. Maar als u het nu overmaakt, hoeven we geen deurwaarder langs te sturen en krijgt u de boete weer teruggestort.’

Een soortgelijk telefoontje ontvingen veel ondernemers – voornamelijk in de agrarische sector – de afgelopen maanden, zo waarschuwt de politie van Oost Nederland.

Overeenkomstig in de werkwijze bij verschillende zaken is dat de beller veel kloppende informatie over het slachtoffer heeft. Ook legt hij rustig en duidelijk uit waarom hij belt, en wat eventuele gevolgen kunnen zijn als het slachtoffer niet betaalt. Vaak wordt daarbij aangehaald dat een deurwaarder wordt ingeschakeld om de openstaande rekening alsnog te voldoen.

De rekening waar het openstaande bedrag én de boete voor te laat betalen op gestort kunnen worden, is uiteraard niet het rekeningnummer van de Belastingdienst, maar van de genoemde deurwaarder. Ook al komt hij niet meer langs, de betaling moet wel op diens rekening worden voldaan, zodat het na betaling allemaal weer klopt in de systemen van de Belastingdienst - aldus de oplichter aan de telefoon. In werkelijkheid gaat het geld naar de rekening van een zogenaamde geldezel: iemand die zijn rekening tegen betaling beschikbaar stelt voor criminele activiteiten. De rekeninghouder geeft zijn pas vervolgens af aan iemand die het geld van de rekening pint.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.