Ads Top

'Uitkomst commissie belastingheffing multinationals teleurstellend'

Oxfam Novib zegt teleurgesteld te zijn over de voorgestelde maatregelen die de Adviescommissie belastingheffing multinationals bekend maakte.

De commissie concludeert dat maatregelen nodig zijn om winstverschuiving door multinationals tegen te gaan maar die gaan niet ver genoeg. Deze commissie werd op 1 augustus 2019 ingesteld door de toenmalige staatssecretaris van Financiën.

Uiteindelijk komt het volgens Oxfam aan op de politieke keuzes die gemaakt gaan worden; vóór maatregelen die een einde kunnen maken aan belastingparadijs Nederland, of verder gaan met de belasting race naar de bodem door tariefverlagingen die ook als mogelijkheden in het rapport genoemd worden.

Het rapport laat ook een grote kans liggen om de problematische situatie van Nederland belastingparadijs aan de kaak te stellen, waardoor ontwikkelingslanden miljarden mislopen. Geld dat deze landen hard nodig hebben in hun strijd tegen het coronavirus.

Oxfam Novib waarschuwt al langer voor de hoofdrol die Nederland als belastingparadijs speelt en waardoor niet alleen buurlanden maar ook ontwikkelingslanden essentiële inkomsten mislopen. Net nu landen op zoek zijn naar broodnodige extra inkomsten om de enorme kosten van deze pandemie te betalen is het extra pijnlijk om vast te stellen dat Nederland al jarenlang miljarden euro’s aan belastinginkomsten afroomt uit andere landen, waaronder Spanje en Italië.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.