Ads Top

Kabinet helpt leveranciers en ondernemers met leverancierskrediet

Veel bedrijven zoals winkels en horecazaken uit het MKB-segment worden bevoorraad op basis van leverancierskrediet. Een leverancier verzekert zich daarbij tegen het risico dat hij niet betaald wordt. Door de coronacrisis ontstaan hier problemen. Om dat te voorkomen, gaat de overheid de overeenkomsten van de leveranties herverzekeren, tot een bedrag van in totaal 12 miljard euro.

Bedrijven hebben doorgaans 30 of 60 dagen om hun producten aan de leverancier te betalen. Een leverancier sluit een verzekering af voor het geval er onverhoopt niet betaald wordt.

Op jaarbasis wordt op deze wijze ruim 200 miljard euro aan leveringen mogelijk gemaakt tussen Nederlandse leveranciers en hun afnemers.

In de huidige tijden zien verzekeraars zich geconfronteerd met toenemende betalingsrisico’s en zullen zij mogelijk de toegekende verzekeringslimieten op bedrijven verlagen of intrekken. Dit zou 75.000 bedrijven kunnen treffen.

De maatregel moet nog in detail worden uitgewerkt, en bijvoorbeeld de Europese Commissie moet nog om toestemming worden gevraagd. In andere Europese landen worden soortgelijke maatregelen voorbereid. Hierover zal de Kamer binnenkort worden geïnformeerd.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.