Ads Top

Transactiemonitoring door beleggingsinstellingen en -ondernemingen moet beter

Beleggingsinstellingen en beleggingsondernemingen doen nog onvoldoende om mogelijk witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Ze moeten transacties scherper monitoren en ongebruikelijke transacties eerder en beter melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU-Nederland). Dat blijkt uit onderzoek van de AFM bij zes beleggingsinstellingen en -ondernemingen.

Beleggingsinstellingen (veelal beleggingsfondsen) en beleggingsondernemingen dienen op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) transacties van cliënten te monitoren. Stuiten ze daarbij op ongebruikelijke transacties, dan moeten ze die melden bij FIU-Nederland.

Het aantal meldingen dat beleggingsondernemingen en – instellingen doen, groeit de laatste jaren sterk. In 2019 deden ze 124 meldingen, tegen 78 in 2018 en slechts 6 in 2017.

Verdere verbeteringen zijn nog nodig, vindt de AFM. In 2019 hebben we onderzoek verricht naar transactiemonitoring en de meldplicht bij vier (beheerders van) beleggingsinstellingen en twee beleggingsondernemingen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.