Ads Top

Vermogen beleggingsinstellingen bereikt nieuw record

In het afgelopen kwartaal heeft het vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen een recordomvang bereikt van 924 miljard euro. Dit is voornamelijk het gevolg van al twee kwartalen aanhoudend positieve rendementen op beleggingen in aandelen en participaties. De omvang van de sector nam daarnaast toe door een netto-inleg van 818 miljoen euro.

Na twee onrustige kwartalen is de vermogenspositie van beleggingsinstellingen afgelopen kwartaal in iets rustiger vaarwater beland. In de afgelopen kwartalen schommelde het vermogen van beleggingsinstellingen relatief sterk als gevolg van waardestijgingen van beleggingen en (des)investeringen.

In het tweede kwartaal 2019 boekten beleggingsinstellingen een positief rendement. Met name daardoor steeg het vermogen op kwartaalbasis met ruim 17 miljard tot een nieuw record van 924,4 miljard. Dat is een groei van 1,9 procent

De stijging is grotendeels toe te rekenen aan 12,3 miljard euro waardestijgingen op door aandelenfondsen en obligatiefondsen aangehouden aandelen. De koersstijgingen van de beleggingen in aandelen zijn ongeveer in lijn met de winsten op internationale beurzen in dezelfde periode: AEX +2,3%, S&P +2,3%, en MSCI World +1,9%. Daarnaast droegen netto investeringen (inleg) in beleggingsfondsen met 818 miljoen bij aan de groei van het vermogen. Deze inleg is een resultante van inleggen bij beleggingsinstellingen, huishoudens en buitenland van ruim 1,7 miljard en onttrekkingen van ruim 900 miljoen bij andere sectoren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.