Ads Top

Rabobank boekt 1,2 miljard euro nettowinst over eerste halfjaar 2019

Rabobank heeft over het afgelopen halfjaar naar eigen zeggen voortgang geboekt op de meeste doelstellingen van haar strategie. De nettowinst komt in de eerste zes maanden uit op 1,2 miljard euro.

Vergeleken met de recordprestatie van het eerste halfjaar van 2018, is de winstdaling 29 procent. Dit is voornamelijk het gevolg van een stijging in de kredietverliezen ten opzichte van het extreem lage niveau over dezelfde periode vorig jaar. Met het huidige niveau komen deze weer dichter in de buurt van het langjarig gemiddelde. De inkomsten zijn verder beïnvloed door het wegvallen van resultaten van niet-strategische onderdelen (FGH Bank en BPD Marignan). De aanhoudend lage-renteomgeving had ook enige invloed.

Rabobank slaagde er in elk geval in om de kosten verder omlaag te brengen. Vergeleken met het eerste halfjaar van 2018 daalden de kosten met 5 procent als gevolg van de herstructureringsmaatregelen.

De kapitaalpositie van Rabobank blijft sterk: de common equity tier 1 (CET 1) ratio bedraagt 15,8 procent, ruim boven het door Rabobank gestelde doel van minimaal 14 procent. De geringe daling van 0,2 procent (vergeleken met 31 december 2018) is onder andere het gevolg van groei in de kredietportefeuille. Met deze kapitaalpositie blijft Rabobank goed voorbereid op de impact van Basel IV en TRIM.

Rabobank heeft een aantal internationale niet-kernactiviteiten in Noord-Amerika (RNA) en Ierland (ACC loan portfolio) verkocht en bouwt haar retailactiviteiten in Indonesië verder af. Hiermee is verdere invulling gegeven aan de nagestreefde balansoptimalisatie. 

In lijn met de Food & Agri-strategie steeg in het eerste halfjaar de kredietverlening (gecorrigeerd voor de verkoop van RNA) aan internationale klanten met 5 miljard euro. Ook leasingdochter DLL droeg positief bij aan deze groei. Daarnaast lieten de toevertrouwde middelen (gecorrigeerd voor de verkoop van RNA) een stijging zien van 12 miljard euro.

In Nederland heeft Rabobank haar aandeel op de hypotheekmarkt in het eerste halfjaar iets verder vergroot naar 21,4 procent. Rabobank blijft daarmee de grootste hypotheekverstrekker.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.