Ads Top

Jongere komt nauwelijks in aanmerking voor lening


Jongeren tot 25 jaar worden bij een aanvraag voor een lening vrijwel nooit geaccepteerd door kredietverstrekkers. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Ruim 95 procent van de geaccepteerde leningen zijn voor aanvragers tussen 25 en 65 jaar”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Dat kredietverstrekkers jongeren minder snel accepteren heeft wel een logische verklaring volgens Bulthuis. “Jongeren hebben vaak een lager inkomen, geen vast contract en geen koopwoning, waardoor de risico’s voor de kredietverstrekker groter zijn. Daarnaast hebben ze door het lage inkomen meestal niet voldoende financiële ruimte om verantwoord te lenen.”

Naast dat jongeren vaker worden afgewezen, hebben ze ook minder keuze uit beschikbare leningen. Bij de meeste kredietverstrekkers kun je pas vanaf 21 jaar terecht en bij Nationale-Nederlanden zelfs pas vanaf 25 jaar. “De keuze voor de onder- en de bovengrens van de leeftijd is gemaakt omdat er boven en onder deze grenzen een verhoogde kans is op het niet terug betalen van de lening”, licht een woordvoerder van Nationale-Nederlanden toe.

Jongeren die studeren kunnen extra lenen via de studiefinanciering. Dat is goedkoper en biedt gunstigere terugbetaalvoorwaarden dan via een bank of kredietverstrekker. “Het beste is natuurlijk dat jongeren helemaal niet lenen. Kijk eerst altijd kritisch naar je vaste lasten en uitgaven. Vaak zul je zien dat daar veel valt te besparen zoals op verzekeringen en abonnementen” aldus Bulthuis

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.