Ads Top

Doorlopend krediet een aflopende zaak?

Steeds meer kredietverstrekkers stoppen met het doorlopend krediet of beperken de opnametermijn, bijvoorbeeld tot maximaal 2 of 3 jaar. Hiermee loopt het traditionele doorlopend krediet, waarbij je tot aan de limiet onbeperkt kunt opnemen en aflossen, op zijn einde. Dit blijkt uit een rondgang van de financiële vergelijkingssite Geld.nl langs diverse banken en kredietverstrekkers.

Per 1 augustus stoppen Findio en Interbank met het aanbieden van doorlopend kredieten. Daarnaast zette DEFAM vorige maand haar doorlopend krediet om in de Flexibele Lening waarbij je na drie jaar geen opnames meer kunt doen. Zij zijn hiermee zeker niet de eerste. Rabobank beperkte vorig jaar al de opnameperiode en inmiddels kennen meer kredietverstrekkers opnamebeperkingen bij het doorlopend krediet.

Kredietverstrekker Freo geeft aan in overleg met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tot de beperking te zijn gekomen. “Je mag nog 2 jaar onbeperkt opnemen, daarna wordt de limiet afgebouwd naar 0 in ongeveer 10 jaar. Als je meer aflost, kun je dit wel weer opnemen, maar wel steeds rekening houdend met de afnemende limiet. Hierdoor loopt een doorlopend krediet nooit langer dan 12 jaar, wat we een acceptabele termijn vinden”, legt Product Owner Digital Development Arne Mulder van Freo uit.

De AFM stuurt al langer aan op persoonlijke leningen in plaats van doorlopend kredieten. In het Klantbelang Dashboard 2018 geeft de toezichthouder aan dat een persoonlijke lening in de meest gevallen een beter passend product is dan een doorlopend krediet. Dit omdat een persoonlijke lening een vaste looptijd kent die je goed kunt laten aansluiten op de verwachte levensduur van het leendoel, bijvoorbeeld als je een auto koopt met de lening. Bij een doorlopend krediet is de kans groter dat iemand meer leent dan verstandig is, omdat je afgeloste bedragen steeds opnieuw kunt opnemen.

Een andere reden waarom veel kredietverstrekkers de opnameperiode van het doorlopend krediet hebben beperkt, is de aanpassing per 1 mei in de gedragscode voor consumptieve kredietverlening van de Vereniging Financieringsondernemingen Nederland (VNF). Hierin staat dat doorlopend kredieten nog maximaal 15 jaar mogen lopen. Om deze termijn te behalen kiezen de meeste kredietverstrekkers ervoor de opnameperiode te beperken of om na een aantal jaar de kredietlimiet af te bouwen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.