Ads Top

Meer slachtoffers van financiële malware

Volgens Kaspersky-onderzoek zijn wereldwijd zo’n 430.000 internetgebruikers in de eerste helft van 2019 getroffen door malware gericht op het stelen van financiële gegevens, digitale valuta of andere online betalingsdiensten. Dat is 7 procent meer dan in dezelfde periode van 2018. Het aantal zakelijke slachtoffers is verdubbeld met 30,9 procent waar dat vorig jaar nog 15,3 procent was.

In de eerste zes maanden van dit jaar hebben Kaspersky-onderzoekers meer dan 339.000 phishingaanvallen ontdekt van webpagina’s die zich voordeden als landingspagina’s van grote banken. Spam e-mails en phishingwebpagina’s zijn populair. De webpagina’s zien eruit als legitieme websites en zijn bedoeld om bijvoorbeeld bankkaartgegevens of andere persoonlijke financiële informatie buit te maken.

Kaspersky heeft eveneens een lijst samengesteld van bancaire Trojaanse families die het meest gebruikt zijn voor aanvallen op zakelijke slachtoffers. Vier op de tien financiële bedreigingen op zakelijke internetgebruikers kwamen van de zogeheten RTM banking Trojan - een van de gevaarlijkste soorten bancaire malware voor bedrijven in 2018. RTM wordt gevolgd door de Emotet banking Trojan met 15 procent.

Consumenten worden met name getroffen door Zbot-malware. Zo’n 26 procent kwam voor rekening van deze financiële malware die persoonlijke gegevens steelt en mogelijk van afstand controle over transactiegegevens overneemt. Ook particuliere internetgebruikers waren slachtoffer van RTM en Emotet.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.