Ads Top

Meesman aandelen indexfondsen worden duurzaam en belastingefficiënt

Met ingang van 16 oktober 2017 zijn alle drie de Meesman aandelenfondsen (Wereldwijd, Europa, Opkomende Landen) duurzaam. Bovendien zal Meesman voortaan naast Aandelen Wereldwijd ook voor de aandelenfondsen Europa en Opkomende Landen de dividendbelasting kunnen terugkrijgen voor zijn klanten.

Voor beleggers is de duurzaamheid van hun beleggingen een steeds belangrijker thema aan het worden. Zij willen met hun geld een zo goed mogelijk rendement behalen maar er moet ook rekening worden gehouden met mens, milieu en goed ondernemingsbestuur.

Meesman onderschrijft dit en gaf hier tot nu toe invulling aan door over deze onderwerpen in gesprek te gaan met de bedrijven waarin wij beleggen. De afgelopen jaren is echter duidelijk gebleken dat bij veel van Meesmans klanten de wens bestaat om een stap verder te gaan en niet meer te beleggen in bedrijven die onvoldoende duurzaam en verantwoord opereren.

Rob Bauer, lid van de Raad van Toezicht bij Meesman Indexbeleggen en in het dagelijks leven hoogleraar Institutionele Beleggers aan de Universiteit Maastricht School of Business and Economics, over duurzaam beleggen: ‘Vermogensbeheerders zoals Meesman hebben een belangrijke taak om het aan hen toevertrouwde vermogen te beleggen op een verantwoorde, duurzame wijze. Uit wetenschappelijke literatuur blijkt ook dat beleggers hier behoefte aan hebben; beleggers nemen informatie over de duurzaamheid van ondernemingen zeer serieus. Verantwoord beleggen kan bovendien uitstekend worden gecombineerd met de passieve manier van beleggen die centraal staat in de Meesman beleggingsfilosofie. Het een sluit het ander zeker niet uit.’

De andere verandering betreft het rendement. Hendrik Meesman: ‘De afgelopen jaren hebben wij jaren goede ervaring opgedaan met het terugkrijgen van de ingehouden dividendbelasting voor het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd. Dit levert onze klanten jaarlijks extra rendement op. Dit wilden wij ook graag mogelijk maken voor onze andere aandelenfondsen. Wij zijn er nu in geslaagd om beide bovenstaande wensen in één keer te realiseren. Met de overstap naar de duurzame varianten van de MSCI Indexen bij partner Northern Trust bieden we onze klanten voortaan zowel duurzaamheid als extra rendement.”

De Meesman index aandelenfondsen gaan voortaan duurzame varianten van de ‘gewone’ MSCI indexen volgen. Bedrijven die onvoldoende oog hebben voor mens, milieu en goed ondernemingsbestuur worden uitgesloten. Het betreft ongeveer 5% van de bedrijven in de ‘gewone’ MSCI indexen. Het blijven dus zeer breed gespreide beleggingen. In het verleden was het rendement van de ‘gewone’ MSCI index en de duurzame MSCI index nagenoeg gelijk. Vanwege de kleine verschillen tussen de indexen verwacht Meesman in de toekomst vergelijkbare rendementen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.