Ads Top

Hypotheek in 2017? Maak tijdig je documenten op orde

Klanten die nog dit jaar een hypotheek willen afsluiten, doen er verstandig aan om tijdig de documenten in orde te maken die nodig zijn bij de hypotheekaanvraag. Dat zegt de Vereniging van Banken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om een originele werkgeversverklaring, aangifte inkomstenbelasting of overzicht pensioenopbouw. Op die manier gaat er bij de hypotheekaanvraag geen tijd verloren en kan de bank zo snel mogelijk een bindend hypotheek aanbod doen.

Op 14 juli 2016 is de Mortgage Credit Directive in Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. Door de nieuwe regels zijn hypotheekaanbieders sinds 14 juli 2016 verplicht een bindend hypotheekaanbod te verstrekken. Om dit bindende aanbod te kunnen uitbrengen moeten alle benodigde documenten voor de aanvraag aangeleverd en gecontroleerd zijn. Het bindende aanbod zorgt ervoor dat klanten meer zekerheid krijgen dat de bank de hypotheek verstrekt. Voor een verantwoorde hypotheekverstrekking zijn banken verplicht het hypotheekaanbod te toetsen op de dan geldende leennormen.

Hierdoor moeten klanten die in december 2017 een hypotheek aanvragen maar in januari 2018 een bindend aanbod krijgen, getoetst worden volgens de leennormen van 2018.  De overgangstermijn tot 1 februari die toezichthouder AFM vorig jaar eenmalig instelde en die voor banken goed werkbaar was, geldt dit jaar niet. Afhankelijk van de specifieke klantsituatie hebben de wijzigingen in de leennormen impact op de maximale leencapaciteit. Zo daalt de maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning (LTV) van 101 naar 100% en stijgt de tweeverdienersnorm van 60 naar 70%. De hypotheekadviseur kan klanten hier nader over informeren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.