Ads Top

'Aantal overstappers zorgverzekering 2018 historisch laag'

910.000 Nederlanders (5,4 procent) zijn van plan om in 2018 over te stappen van zorgverzekering. Dat zijn er 170.000 minder dan vorig jaar, toen nog 6,4 procent van de bevolking voor een andere verzekeraar koos. Het aantal overstappers duikt voor het eerst sinds jaren onder de miljoen en is sinds 2011 niet meer zo laag geweest. Bijna vijftien procent van de verzekerden twijfelt nog op dit moment nog over een overstap. Dat blijkt uit een peiling van ZorgWijzer.nl onder 1763 respondenten.

De oorzaak voor de forse afname van het aantal overstappers kent ZorgWijzer.nl toe aan meerdere onderliggende redenen.

Allereerst stellen veel Nederlanders dat het weinig verschil uitmaakt waar men is verzekerd, omdat de premie toch nauwelijks verandert. DSW verlaagt zijn premie in 2018 bijvoorbeeld met 0,50 euro per maand, en omdat dit meestal geldt als leidraad, is de verwachting dat ook de andere zorgverzekeraars de premie proberen gelijk te houden.

Als de premie bij de verzekeraar niet of slechts beperkt omhoog gaat, is er doorgaans veel minder aanleiding om de polis te vergelijken en eventueel over te stappen. Onder het mom van: ‘de premie verandert toch nauwelijks’, blijft men dan gewoon zitten bij dezelfde verzekeraar.

58,8 procent van de Nederlanders geeft aan tevreden te zijn over de huidige polis en daarom niet op zoek te zijn naar een andere verzekeraar of verzekering. 49,3 procent van de Nederlanders heeft bovendien weinig vertrouwen in een andere verzekeraar.

Tot slot kan ook een chronische ziekte een rol spelen in de keuze om niet over te stappen.

Van de 5,4 procent die wel van plan is om over te stappen van zorgverzekering, bracht ZorgWijzer.nl tevens de vier belangrijkste redenen in kaart. Een te hoge premie blijkt nog altijd de belangrijkste motivator om over te stappen van zorgverzekering: dit speelt bij 61,1 procent van de Nederlanders. Ook de veranderende zorgbehoefte (44,2 procent) en ontevredenheid over de dekkingsgraad (38,9 procent) spelen een grote rol.Tot slot kan de matige klantenservice bij een verzekeraar reden zijn voor een overstap (29,5 procent).

Overstappen van zorgverzekering is mogelijk in de laatste twee maanden van het jaar, zodra de zorgverzekeraars hun premies en polisvoorwaarden voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend maken.

Voor de basisverzekering geldt dat de verzekeraar verplicht is de overstap van een aspirant-verzekerde te accepteren. Voor aanvullende verzekeringen kan er een medische acceptatieprocedure van toepassing zijn.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.