Ads Top

Verzekeraars verkopen voor 3 miljard Duitse staatsobligaties

Verzekeraars hebben in het vierde kwartaal van 2016 voor bijna 3 miljard euro aan Duitse staatsobligaties verkocht, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank. Door deze verkopen en een daling van de obligatiekoersen liep de waarde van de portefeuille lang Duits overheidspapier in het vierde kwartaal terug van 45 miljard tot 40 miljard.

Tijdens de eerste jaren van de Europese schuldencrisis hebben verzekeraars hun portefeuille met langlopend overheidspapier uitgebouwd. Dit uitte zich voor een groot deel in de toename van het bezit aan Duitse en Nederlandse staatsobligaties. Deze portefeuilles zijn in de periode van eind 2009 tot eind 2012 bijna verdubbeld tot circa 43 miljard euro respectievelijk 41 miljard. Sindsdien neemt de omvang van deze portefeuilles weer af. In de jaren 2015 en 2016 verkochten de verzekeraars voor 5,5 miljard aan Duits papier, waarvan de helft in het vierde kwartaal van 2016. 

Daarbij werden ook nog schuldtitels met een looptijd van meer dan twintig jaar omgeruild naar papier met een veel kortere looptijd. In mindere mate werden in die periode ook Nederlandse staatsobligaties verkocht (EUR 3,6 miljard). Mogelijk hebben verzekeraars hierbij ingespeeld op het aankoopprogramma van de ECB van overheidsobligaties. Overigens hebben ze een deel van de opbrengsten in het vierde kwartaal van 2016 weer ingezet voor de aankoop van lang Frans staatspapier (0,6 miljard), waar een hoger rendement op te behalen is. 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.