Ads Top

Creditcard nog geen gangbaar betaalmiddel in Nederland

Maar liefst 62 procent van de Nederlanders met een creditcard gebruikt deze alleen in het buitenland. De groep die de creditcard wel in Nederland gebruikt, doet dat in beperkte mate en vooral voor aankopen online of om een hotelkamer te reserveren. Dat blijkt uit een panelonderzoek van Creditcard.nl. Zij concluderen dat de creditcard in Nederland nog niet is uitgegroeid tot een gangbaar betaalmiddel.

Een analyse van de Nederlandsche Bank toont aan dat ongeveer 55 procent van de consumenten één of meerdere creditcards in bezit heeft. Toch werd er in 2016 in Nederland vele malen vaker met de bankpas/betaalrekening (3,5 miljard transacties) betaald dan met de creditcard (45 miljoen transacties).

67 procent van de creditcardhouders in Nederland gebruikt deze voor online aankopen. Voor reserveringen en betalingen in hotels ligt dit percentage op 48 procent. Saillant detail is dat van deze 48 procent het ruime merendeel ook de voorkeur geeft voor het gebruik van een creditcard in plaats van een bankpas of cash. Voor overige betalingen gaat de voorkeur ruimschoots naar de reguliere bankpas, cash of een betaling met behulp van iDEAL.

Er zijn ook faciliteiten van een creditcard die maar door weinig Nederlanders worden gebruikt, zoals gespreid aflossen of het betalen van goederen en diensten als het banksaldo dit tijdelijk niet toelaat. Opvallend, want deze faciliteiten zijn voor Amerikanen juist belangrijke beweegreden om een creditcard aan te vragen. Gebruik van de creditcard is dus nog lang niet zo diep in de cultuur verweven dan in de Verenigde Staten, waar men veel meer ‘op de pof’ leeft.

Creditcard.nl onderzocht ook wat de mogelijk oorzaken zouden kunnen zijn van het beperkte gebruik in Nederland. Bijna 70 procent van de Nederlanders vindt dat de creditcard niet hetzelfde betaalgemak biedt als een bankpas of betalen met een bankrekening.

Verder is 67,5 procent van mening dat betalen met een bankpas/bankrekening goedkoper is dan met de creditcard. Dat is overigens voor een deel ook waar, bij sommige winkels en betaalpunten in Nederland geldt een kleine toeslag voor betalen met een creditcard.

Tot slot vindt 30 procent van de Nederlanders betalen met een creditcard niet veilig of betrouwbaar.

Over de acceptatie van de creditcard in Nederland leek men over het algemeen wel tevreden. Slechts 18 procent vindt dat creditcards onvoldoende worden geaccepteerd, bijvoorbeeld bij winkels, hotels, restaurants en betaalautomaten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.