Ads Top

Kapitaalbuffers versterkt

De kapitaalbuffers van Nederlandse banken zijn aanzienlijk versterkt. Het kernkapitaal van de grotere Nederlandse banken (de CET1-ratio) lag in 2016 boven het Europese gemiddelde. Deze en andere feiten zijn te vinden in de actuele factsheets van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Op het gebied van het betalingsverkeer springt in het oog dat het aantal pintransacties sinds 2010 is gestegen met ruim 60% tot 3,6 miljard in 2016. Eind 2016 was circa 24% van het aantal pinbetalingen contactloos. Dat is bijna vijf keer zoveel als in 2015.

Voor Nederlandse banken geldt dat zij onvoldoende spaargeld kunnen aantrekken om in de behoeften aan hypotheken en bedrijfsfinancieringen te kunnen voorzien. Dit zogenoemde ‘depositofinancieringsgat’ van Nederlandse banken krimpt sinds 2009, maar de afhankelijkheid van marktfinanciering van Nederlandse banken is in internationaal perspectief nog steeds relatief hoog. Nederlandse banken geven meer obligaties uit dan het gemiddelde voor de Europese Unie, aldus DNB eind 2016.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.