Ads Top

Zorgverzekering bespaartips voor studenten

Een gemiddeld studentenbudget houdt niet veel over, dus iedere besparing is dan ook meer dan welkom! Sinds half november kunnen studenten weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar: een goed moment om even stil te staan bij de dekking en kosten van je huidige zorgverzekering. Wat zijn nu belangrijke aandachtspunten voor studenten bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering of het overstappen naar een andere zorgverzekeraar in 2017? En niet minder belangrijk: hoe houd je als student aan het eind van de maand écht meer geld over voor leuke dingen? 

Hoewel de basiszorgverzekering bij iedere zorgverzekering dezelfde inhoud heeft, verschillen de premies en kunnen zorgverzekeraars zorgafspraken maken met verschillende zorgverleners. Op basis hiervan kan zorg bij deze zogenaamde ‘gecontracteerde zorgverleners’ tegen een lager tarief worden aangeboden. Doorgaans heb je de keuze uit een budget-, natura- of restitutiepolis. De budgetpolis biedt je de minste keuzevrijheid uit zorgverleners: daar tegenover staat echter wel een lagere premie!

Het eigen risico, de naam zegt het al, zijn zorgkosten die voor eigen rekening komen. Het gaat om bepaalde zorgkosten uit het basispakket en het bedrag van het eigen risico wordt ieder jaar door de overheid bepaald. In 2017 is het eigen risico op €385,- vastgesteld. Dit verplicht eigen risico kan echter ook worden verhoogd met maximaal €500,- tot €885,-. Hoe hoger dit vrijwillig eigen risico, hoe meer korting je krijgt op de premie van je basisverzekering.

In aanvulling op de basiszorgverzekering kan je er voor kiezen de dekking aan te vullen of uit te breiden met een aanvullende zorgverzekering. In hoeverre je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt, is afhankelijk van je persoonlijke zorgwensen en de zorgkosten die je verwacht te maken.

Bepaal voor jezelf of je met een aanvullende verzekering voordeliger uit bent. Maak de optelsom van te verwachten zorgkosten en de kosten voor de premie van je aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering kost al snel zo’n €10,- tot €20,- extra per maand. Kies je voor een heel aanvullend pakket met meerdere dekkingen of ga je juist voor een aantal losse modulen voor zorg waar je vaak gebruik van maakt? Zorg in ieder geval dat je niet teveel betaalt voor zorg waar je geen of amper gebruik van maakt! 

Grote kans dat je als student recht hebt op zorgtoeslag, een overheidsbijdrage in de kosten voor de zorgverzekering. Bekijk op de website van de belastingdienst op hoeveel zorgtoeslag jij in 2017 recht hebt en vraag deze tijdig aan! Op zoek naar meer bespaartips?

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.