Ads Top

Woningbezitter betaalt gemiddeld 1.286 euro aan lokale en regionale belastingen

Huishoudens met een eigen woning betalen in 2016 gemiddeld 1286 euro aan lokale belastingen. Het grootste deel hiervan gaat naar de gemeente (743 euro) de rest naar het waterschap (321 euro) en de provincie (222 euro). Huurders betalen gemiddeld 856 euro aan gemeente, provincie en waterschap. Dat blijkt uit onderzoek door het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (COELO), een onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Op www.coelo.nl zijn bedragen per gemeente te vinden.

Het is voor het eerst dat in beeld wordt gebracht welke bedragen we in totaal betalen aan gemeente, provincie en waterschap. Dat was in het verleden niet goed mogelijk door de ingewikkelde tariefstructuren die waterschappen kenden. COELO heeft een aantal interactieve kaarten ontwikkeld die voor elke gemeente laten zien welke bedragen huishoudens betalen aan de gemeente, de provincie en het waterschap. De interactieve kaarten zijn gespecificeerd voor woningeigenaren enhuurders.

Woningbezitters in Wassenaar betalen met 1.934 euro het meest voor lokale belastingen, huizenbezitters in Tilburg het minst (999 euro). De lasten voor woningeigenaren in Noord-Brabant, Limburg, op de Veluwe en in de Achterhoek zijn relatief laag. In Noord-Brabant en Limburg komt dit door de naar verhouding lage provinciale- en waterschapsheffingen. Op de Veluwe zijn juist de gemeentelijke lasten laag. In Zuid-Holland betalen woningbezitters hoge lasten. In veel gemeenten in deze provincie zijn de gemeentelijke belastingen hoog en daarnaast heft deze provincie veel opcenten op de motorrijtuigenbelasting.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.