Ads Top

Steeds meer overstappers kiezen alleen voor basisverzekering

Steeds meer overstappers kiezen bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering voor komend jaar enkel voor een basisverzekering. Dat blijkt uit cijfers van ZorgWijzer.nl op basis van ruim 245.000 vergelijkingsresultaten in de afgelopen 4 weken. 

 Bijna een derde maakt een vergelijking met alleen de basisdekkingen aangevinkt. Aanvullende vergoedingen, zoals tandartskosten en fysiotherapie worden steeds vaker overgeslagen. In 2014 koos amper een kwart van de overstappers voor een zorgverzekering met alleen het basispakket. Er is dus sprake van een flinke toename. 

Volgens ZorgWijzer.nl heeft deze verschuiving te maken met de forse premiestijging die volgend jaar wordt doorgevoerd bij alle zorgverzekeraars. Vooral jonge, gezonde mensen proberen daarom te besparen op hun zorguitgaven, bijvoorbeeld door het stopzetten van de aanvullende verzekering in 2017.

Tevens is er steeds meer het besef dat veel Nederlanders overbodig zijn verzekerd met allerlei dekkingen die zij amper gebruiken. De dekking die het basispakket biedt, wordt vaak onderschat en voor ouderen wordt veel zorg vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Voor die groep is een aanvullende verzekering vaak overbodig.

Uit de gegevens van ZorgWijzer blijkt verder dat steeds meer verzekerden kiezen voor het vrijwillig verhogen van hun eigen risico voor het verzekeringsjaar 2017. Tot dusver concludeert ZorgWijzer.nl dat 21 procent van de overstappers voor een verhoogd eigen risico kiest. De maximale verhoging naar 885 euro wordt het meest gekozen, namelijk zeventien procent.

Twee derde van de overstappers sluit naast de basispolis nog wel een aanvullende verzekering af voor volgend jaar. Van die groep kiest 33 procent voor een tandartsdekking. Opvallend is dat dit percentage in 2014 veel hoger lag, namelijk op 47 procent. Het is een trend van de afgelopen jaren dat steeds minder mensen kiezen voor een zorgverzekering waarin een aanvullende dekking voor tandartskosten is opgenomen.

Na kerst hebben Nederlanders nog tot en met 31 december middernacht om over te stappen van zorgverzekering. In deze laatste vijf dagen verwacht ZorgWijzer.nl dat er nog meer dan een half miljoen consumenten gaan wisselen van zorgverzekeraar. 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.