Ads Top

Hoogleraren Van Baalen en Bovend’Eert in onderzoeksteam inkomen koning

Carla van Baalen, hoogleraar Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit, gaat samen met Radboud-hoogleraar Staatsrecht Paul Bovend’Eert bestuurskundige Mark van Twist (EUR) historisch onderzoek doen naar het inkomen van de koning.

Carla van BaalenDat heeft premier Mark Rutte woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Het onafhankelijke onderzoeksteam gaat archieven doorspitten en zal mensen spreken die in de periode 1963 – 1973 betrokken zijn geweest bij de vaststelling van het inkomen van het koningshuis.

De opdracht tot onderzoek volgt op een uitzending van RTL Nieuws in oktober waarin de zender meldde dat koning Willem-Alexander en zijn voorgangers jaarlijks compensatie hebben gekregen voor de vermogensbelasting die zij moesten betalen. Hier zouden geheime afspraken over zijn gemaakt. Het kabinet liet na onderzoek weten dat hier geen bewijs voor is, maar geeft wèl opdracht voor nader historisch onderzoek naar de wijze waarop het inkomensdeel van de uitkering van de koning is bepaald.

Het onderzoek zal vier tot zes maanden duren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.