Ads Top

Wie leent, doet dat vaak stiekem

Lenen brengt veel Nederlanders het schaamrood op de kaken. Maar liefst 70 procent van de mensen in Nederland heeft een lening. Toch wordt er in gezelschap vaak niet over gesproken (57 procent). Aan de andere kant weet een groot deel van de leningbezitters ook niet dat ze een lening hebben. 60 procent van de Nederlanders die rood staan zien dit niet als lening. Dit en meer blijkt uit het leenonderzoek van kredietverstrekker Freo onder ruim 1000 Nederlanders.

Van de ondervraagden met alleen een lening praat ongeveer tweederde (63 procent) niet met vrienden of familie over hun lening. Van de ondervraagden met een lening én een hypotheek praat ruim de helft er niet over. Maartje Claassen-Eradus van Freo: "Wij nemen aan dat mensen er niet graag over praten omdat ze vinden dat het 'not done' is. Op lenen rust nog steeds een taboe."

Lenen heeft in Nederland een negatief imago. Opvallend aan het onderzoek is dat mensen die níet lenen negatiever zijn over lenen dan mensen die wel lenen. Maartje Claassen-Eradus: "Zolang mensen zich goed geïnformeerd voelen over hun lening en maandelijks een bedrag betalen dat bij hun persoonlijke situatie past, is lenen voor hen een logische manier om bijvoorbeeld hun verbouwing te financieren of een auto aan te schaffen." Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders er zo over denkt"

De helft van de Nederlanders snapt dat andere mensen een lening afsluiten, maar zou dat zelf nooit doen. Ongeveer een derde van de ondervraagden (28 procent) zou nooit een lening afsluiten. Mannen zijn er iets milder in dan vrouwen. 31 procent van de mannen vindt lenen logisch, tegenover 17 procent van de vrouwen. Deze cijfers zijn opvallend, omdat meer dan de helft van de Nederlanders wel een lening heeft (hypotheek meegerekend).

Uit het grootscheepse leenonderzoek van Freo blijkt dat het niet voor iedereen duidelijk is wat onder een lening wordt verstaan. Op de eerste vraag in het leenonderzoek geeft 36% aan wel een lening te hebben. Wanneer we dezelfde groep vragen of ze bijvoorbeeld een hypotheek hebben, wel eens iets kopen op afbetaling of rood staan op hun rekening, dan blijkt 70% een lening te hebben.

Een deel van die 70 procent heeft een hypotheek en ziet dit niet als een lening. Nog opvallender is dat 53% van de ondervraagden met een persoonlijke lening, doorlopend krediet, kopen op afbetaling of rood staan op betaalrekening dit ook niet direct als lening ziet.

Nederlanders blaken van het zelfvertrouwen als het gaat om hun financiën. Bijna tweederde (63 procent) van de ondervraagden vindt dat ze voldoende kennis hebben om financiële beslissingen te nemen. Slechts 5 procent geeft aan zich daar wel eens onzeker over te voelen, 33 procent vraagt regelmatig hulp aan anderen als het gaat over hun financiële huishouding. Onderwerpen waar mensen volgens het onderzoek graag meer over zouden willen weten: belastingen, hypotheek en pensioen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.