Ads Top

'Brexit raakt buitenlandse investeringen Europa'

Brexit gooit roet in het eten bij het herstel van de inkomende buitenlandse investeringen in Europa. De onzekerheid die Brexit voor buitenlandse investeerders teweeg heeft gebracht gaat gepaard met een forse terugval van de grensoverschrijdende investeringen. Niet alleen in het VK, maar ook in landen als Nederland en Duitsland, zo blijkt uit een onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Vanaf begin 2016 heeft het Brexit- referendum de groei van de buitenlandse investeringen, gericht op het opzetten van nieuwe productiecapaciteit in Europa, een halt toegeroepen. Dit is een forse omslag na de groei van 19% in 2015.

Gedurende de eerste drie kwartalen van 2016 heeft het VK ruim 30 procent minder investeringen mogen verwelkomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Wist het VK in 2015 nog 57 miljard  dollar aan buitenlandse investeringen aan te trekken, een derde van het totaal voor Europa, vanaf begin 2016 heeft het Brexit- referendum de groei van de buitenlandse investeringen gestuit.

Brexit lijkt ook andere Europese landen te treffen, aangezien ook in Duitsland en Nederland gedurende de buitenlandse investeringen, afgaande op de eerste drie kwartalen, in 2016 met respectievelijk een kwart en een derde zullen afnemen in vergelijking met vorig jaar.

“Internationaal opererende bedrijven stellen beslissingen over waar in Europa geïnvesteerd zal worden uit tot er duidelijkheid is over de nieuwe spelregels in de handel tussen het VK en de EU. “ stelt Raoul Leering. Hoofd handelsonderzoek bij het ING Economisch Bureau. ‘Naar schatting zullen de inkomende investeringen in Nederland in 2016 uitkomen op 5,2 miljard euro, een derde lager dan vorig jaar’, aldus Leering.

Door Brexit dreigt Europa verder achterop te raken bij het aantrekken van buitenlandse directe investeringen. Aan de vooravond van de crisis trok Europa nog 30-35 procent van de jaarlijkse wereldwijde buitenlandse investeringen naar zich toe. Vorig jaar was dit 25 procent en dit jaar zakt het aandeel naar 20 procent. Binnen Europa zelf is het vooral Oost Europa dat minder populair is bij buitenlandse investeerders. Het meeste investeringsgeld gaat naar Azië, waarbij India China heeft ingehaald en ook Indonesië sterk aan populariteit heeft gewonnen bij internationale investeerders.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.