Ads Top

Zorgverzekeraars wachten met bekendmaking premies

De zorgverzekeraars laten dit jaar weer langer op zich wachten met de zorgpremies voor het nieuwe jaar, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Op dit moment heeft alleen verzekeraar DSW haar premies voor 2016 bekendgemaakt. Vorig jaar waren er op 5 november drie verzekeraars die de zorgpremie voor het nieuwe jaar bekend hadden gemaakt en het jaar daarvoor hadden al 4 tot 6 verzekeraars hun premie en voorwaarden voor het nieuwe jaar gepubliceerd. “Er is dus duidelijk een trend zichtbaar dat verzekeraars steeds later hun zorgpremie bekendmaken”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Het is voor zorgverzekeraars interessant om zo laat mogelijk de premie bekend te maken, zodat ze eerst kunnen afwachten wat de concurrenten doen. Vervolgens kan de verzekeraar dan haar eigen premie hier zo scherp mogelijk op afstemmen. “Door zo laat mogelijk met onze premie naar buiten te komen, kunnen we rekening houden met alle actualiteiten, zoals de premies van onze concurrenten”, licht een woordvoerder van VGZ toe.

Verzekeraars Achmea en Menzis geven toe dat de premies van de concurrentie voor hen belangrijk zijn, maar dit is volgens beide verzekeraars niet een reden om later hun zorgpremies bekend te maken. “De concurrentie is er elk jaar”, zegt een woordvoerder van Achmea. “Bij ons speelt vooral een rol dat de contrateringen met zorgverleners nog niet rond zijn en juist dat is van grote invloed op de premie.” Menzis geeft aan vooral naar de eigen strategie en kosten te kijken.

Achmea en CZ verwachten dit jaar gewoon rond dezelfde tijd als vorig jaar de zorgpremies voor het nieuwe jaar bekend te maken.  CZ  publiceerde vorig jaar op 13 november de premie voor 2015. De verschillende labels van Achmea volgden vanaf 17 november. Menzis wil geen uitspraken doen over wanneer zij hun premies voor 2016 openbaar gaan maken.

De zorgverzekeraars hebben nog tot 19 november de tijd om hun premies en voorwaarden voor 2016 bekend te maken. Consumenten hebben dan tot 1 januari om over te stappen.

“Wij streven ernaar de consument altijd zo snel mogelijk een goede vergelijking te laten maken”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Veel mensen willen de tijd hebben om goed de offertes en voorwaarden door te nemen. Een goede keuze maken voor je zorgverzekering vraagt immers om een zorgvuldige afweging. Dat de verzekeraars de premies en voorwaarden steeds later bekendmaken, is daarom nadelig voor de consument. Het zou een verstandige politieke keuze zijn om de uiterlijke bekendmakingsdatum naar voren te halen. ”

 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.