Ads Top

Crowdfunding: markt van 150 miljoen euro

Crowdfunding krijgt duidelijk voet aan de grond in Nederland. Eén op de tien consumenten heeft het afgelopen jaar deelgenomen aan crowdfunding projecten voor producten, diensten of kleinschalige goede doelen. Het komende jaar verwacht een kwart van de Nederlanders te gaan participeren in crowdfunding. Vertrouwen en duidelijkheid over het risico en rendement is een belangrijke voorwaarde om te participeren. Dit blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 2.054 Nederlanders.

Eén op de tien participeert in crowdfunding
Het afgelopen jaar heeft 10 procent van de Nederlanders deelgenomen aan crowdfunding projecten. Het aantal projecten waaraan men deelneemt is nog beperkt. Drie op de vijf investeren in één project. Nog eens 20 procent investeert in twee projecten.

De totale crowdfundingmarkt in 2015 wordt door Multiscope geschat op ongeveer 150 miljoen. Crowdfunding is voor Nederlanders nog vooral liefdewerk oud papier. Tweederde betaalt maximaal 100 euro. Deelname aan crowdfunding is voor consumenten nog met name gericht op doneren of sponsoren van de initiatiefnemers. Slechts een op de vijf deelnemers investeert in crowdfunding projecten om het geïnvesteerde bedrag (met of zonder rente) terug te krijgen of om te delen in de winst.

Driekwart van de Nederlanders staat positief tegenover crowdfunding. Komend jaar verwacht een kwart van de consumenten wellicht deel te nemen aan dergelijke projecten. Zij vinden het belangrijk om leuke en kleine initiatieven een kans te geven en om de initiatiefnemers te helpen met hun ideeën. De initiatiefnemers hoeven niet per se vrienden of bekenden te zijn. Van de huidige participanten doet de helft dit momenteel al in projecten van onbekenden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.