Ads Top

AFM keurt nutteloze snipperpolis af

Verzekeraars hollen de dekking van aanvullende zorgverzekeringen uit met snipperdekkingen waarbij een dekking wel is opgenomen maar feitelijk niet aan de verwachtingen van de consument voldoet. Op 12 november heeft de toezichthouder AFM een rapport gepubliceerd waarbij zij de wildgroei in aanvullende zorgverzekeringen die veel beloven maar feitelijk weinig dekking bieden aan banden wil leggen. De AFM spreekt hierbij van 'snipperdekkingen'.

Snipperdekkingen zijn ontstaan omdat verzekerden heel bewust op zoek zijn naar aanvullende verzekeringen die specifieke zaken zoals brillen en orthodontie dekken. Om de totale premie dan toch betaalbaar te houden worden de overige dekkingen wel genoemd maar feitelijk uitgekleed. Dit is  bij naturaverzekeringen (budgetpolissen in het bijzonder) meer het geval dan bij de vrije keuzeverzekeringen.  De AFM stelt dat iedere dekking op zich nuttig moet zijn en dat is hier niet altijd het geval.

Wilfred Mooij, van vergelijkingssite ZorgverzekeringWijzer.nl is content met de pro actieve houding van de AFM. "Goed dat de AFM dit nu al constateert en de verzekeraars afremt om nieuwe onzinnige producten te verkopen. Wij merken dat steeds meer verzekeraars hun zorgverzekeringen aanpassen aan onze vergelijkingscriteria zodat ze goed uit de vergelijking komen. Daarmee worden mensen om de tuin geleid. Verzekerden denken dan dat zij goed verzekerd zijn maar verdiepen zich niet zo goed in de voorwaarden en begrijpen niet dat ze twee uur moeten reizen naar  het gecontracteerde ziekenhuis. Ook kunnen ze slechts kiezen uit een beperkt aantal opticiens, fysiotherapeuten of orthodontisten. Als ze dan toch hun eigen zorgverlener kiezen stelt de dekking weinig voor".

Sinds 2013 ziet de AFM strenger toe op productontwikkeling van verzekeraars. Klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat verzekeraars op evenwichtige wijze rekening houden met de belangen van de klant. De toezichthouder onderzocht 96 aanvullende zorgverzekeringen en vergeleek daarbij 45 dekkingen. Deze dekking blijkt lang niet altijd nuttig voor de consument

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.