Ads Top

Gelderland rijkste provincie

Gelderland heeft van alle provincies het grootste eigen vermogen, gevolgd door Noord-Brabant. Het eigen vermogen van Gelderland kwam eind 2014 uit op ruim 4,7 miljard euro. Het vermogen van Zeeland was het kleinst, namelijk 139 miljoen euro. Dit meldt CBS.

De grote provinciale verschillen zijn grotendeels ontstaan in 2009 na de verkoop van aandelen van de energiebedrijven Essent en Nuon. De aandelen zijn in dat jaar met winst verkocht voor een bedrag van ruim 13 miljard euro. Alleen de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht hadden hier geen aandelen in. Zeeland heeft als eigenaar van Delta overigens nog de mogelijkheid om een energiebedrijf te verkopen.

Het eigen vermogen van alle provincies tezamen daalde in 2014 voor het derde jaar op rij. Eind 2014 bedroeg het totale eigen vermogen van de provincies 15,9 miljard euro. Dit is ruim 0,8 miljard euro minder dan een jaar eerder. Sinds 2011 hebben provincies bijna 1,6 miljard euro ingeteerd op hun reserves.

Provincies gebruiken de eigen gelden onder andere om de negatieve resultaten op beleidsterreinen te dekken. In 2014 wendden de provincies het eigen vermogen vooral aan voor verkeer en vervoer en natuur- en recreatiegebieden. Tevens is het eigen vermogen aangesproken om de lagere ontvangsten uit het provinciefonds op te vangen. Het provinciefonds is één van de grootste bronnen van inkomsten voor de provincies.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.