Ads Top

D66: Banen en emancipatie onder druk bij belastingplan

De brief van staatssecretaris Wiebes heeft de zorgen van D66 over het Belastingplan niet weggenomen. Het openingsbod van Wiebes aan de drie christelijke partijen blijkt namelijk tot minder banen te leiden.

D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg: “Het kabinet beloofde eerder 100 duizend extra banen, maar maakte dit niet waar. Nu blijkt het kabinet bereid tot concessies waardoor zelfs het aantal van 35.000 banen uit het kabinetsplan niet langer gehaald wordt. En dan was dit nog maar het openingsbod van het kabinet. Het dreigt dus nog erger te worden.”

D66 is bezorgd over de extra eisen van de drie christelijke partijen. Zo wil de SGP de afbouw van de aanrechtsubsidie beperken. Het CDA stelt voor om geld bij gezinnen met twee werkende ouders weg te halen en dit naar gezinnen met één werkende ouder te sluizen. Werken gaat dan minder lonen. Van Weyenberg: “Met deze discussie over de aanrechtsubsidie gaan we terug in de tijd. En het CDA plan verhoogt om ideologische redenen de belasting voor gezinnen waar beide ouders werken en voor werkende alleenstaande ouders. En dat terwijl nog steeds de helft van de Nederlandse vrouwen niet economisch zelfstandig is. Het kabinet moet hier niet in meegaan.”

Vorige week liet minister Plasterk weten dat hij niet van plan is om de Zondagswet af te schaffen. Terwijl er voor het voorstel van D66 om dit aan gemeenten over te laten een ruime Kamermeerderheid is. “Ik vind het gek dat we nu ineens dit soort bewegingen van het kabinet zien, het lijkt wel een geste aan de christelijke partijen. Blijkbaar moeten we ons toch zorgen gaan maken over onze liberale verworvenheden, ondanks de grote seculiere meerderheid in de Tweede Kamer,” aldus Van Weyenberg.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.