Ads Top

Jongeren laten belastinggeld liggen

Jongeren laten onnodig veel belastinggeld liggen. Zij vergeten aangifte inkomstenbelasting te doen en vragen nauwelijks zorgtoeslag aan. Gemiddeld lopen de jongeren hiermee 250 euro per jaar mis. Dat blijkt uit een inventarisatie van Leuker.nl.

25 procent van de jongeren die recht hebben op zorgtoeslag, vraagt deze niet aan. "Daarmee laten jongeren, in een met collegegeld, kleding en uitgaan toch al duur bestaan, geld liggen", aldus Oscar Geurts van Leuker.nl. "Hetzelfde geldt ook voor de aangifte inkomstenbelasting. Jongeren krijgen van bijvoorbeeld een bijbaan vaak belastinggeld terug, maar vullen de benodigde formulieren niet in.
Dat komt deels doordat men van het bestaan niet afweet, men DigiD lastig vindt, maar soms ook uit laksheid. Jongeren vinden het vaak teveel gedoe. Leuker.nl maakt het terugvragen van belasting en het aanvragen van zorgtoeslag makkelijk en leuk."

Jongeren kunnen geld goed gebruiken
Jongeren kunnen de teruggave goed gebruiken, zo blijkt ook uit eerder onderzoek van Vouchercloud. Dat bedrijf ondervroeg 886 respondenten in de leeftijd van 17 tot en met 25 jaar. Daaruit bleek dat het maandelijkse inkomen van jongeren voor 32 procent bestaat uit een bijbaan. De bijdrage van ouders telt voor 15 procent mee. 39 procent heeft 301 tot 600 euro per maand te besteden. Het collegegeld wordt door 46 procent zelf betaald. Bij 43 procent betalen de ouders.

79,9 procent van de jongeren spaart. 29 procent van de spaarders spaart ongeveer tussen de 51 procent en 100 euro per maand, vooral voor onvoorziene uitgaven (24,7 procent) en vakantie (23,2 procent). 71 procent van de ondervraagden zegt geen geld te lenen. 24 procent doet dat wel. Van de leners leent het merendeel (42 procent) tussen de 1 en 250 euro. 45 procent zegt 1 tot 2 keer per maand uit te gaan. 37 procent van de jongeren die uitgaan, gaat het liefst naar de kroeg. In Eindhoven geeft men per uitgaansavond (36,52 euro) het meest uit. In Groningen met 21,74 euro het meest.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.