Ads Top

'Zonder vergroening geen steun voor belastingplan'

GroenLinks ziet de hervormingen van de belasting als een uitgelezen mogelijkheid voor het kabinet om eindelijk eens aan de slag te gaan met vergroening. Daarom zal GroenLinks tijdens de behandeling van het nieuwe belastingplan voorstellen doen voor het vergroenen van de belasting.

Keer op keer blijkt dat Nederland het internationaal gezien slecht doet op het gebied van duurzaamheidsdoelen. Zo bleek uit de onlangs verschenen energieverkenning dat we onze zelf gestelde duurzaamheidsdoelen bij lang na niet halen. Ook tikte recentelijk de rechter de Nederlandse overheid op de vingers vanwege de te geringe inzet op het klimaat.

Rik Grashoff: “Belastingen hebben veel invloed op het gedrag van bedrijven en individuen. Daarom is het bij uitstek een goed middel om duurzaamheidsdoelen te halen. Het kabinet kan niet weg blijven lopen voor zijn verantwoordelijkheid. Komt er geen vergroening, dan komt er geen steun van GroenLinks voor het belastingplan.”

GroenLinks stelt voor om het energieverbruik van zowel groot- als kleinverbruikers zwaarder te gaan belasten. Ook zou er een belasting moeten komen op energie die opgewekt is uit kolen, een van de grootste vervuilers van dit moment. Het geld dat hiermee wordt opgehaald, enkele honderden miljoenen, moet worden gebruikt voor  stimulering van energiebesparende maatregelen. Dit schept ook veel werkgelegenheid. Tot slot, moet de postcoderoosregeling worden verruimd.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.