Ads Top

Reken afgeloste studieschuld niet mee bij hypotheekaanvraag

D66-Kamerlid Wouter Koolmees wil dat bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag gebruik wordt gemaakt van de huidige hoogte van de studieschuld, in plaats van de oorspronkelijke studieschuld. Dat maakt het voor mensen die al een groot deel van hun studieschuld hebben afgelost, eenvoudiger om een hypotheek te krijgen.

Koolmees: “Nu is het zo, dat bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag de hoogte van de oorspronkelijke studieschuld meetelt. Als iemand een studieschuld van 30.000 euro had, maar daar al 20.000 euro van heeft afgelost, telt alsnog de schuld van 30.000 euro mee.” Alleen als er in één keer een deel van de schuld wordt afgelost, mag gerekend worden met de lagere schuld.

Deze methode baseert zich te eenzijdig op de maandlasten. Als iemand in 5 jaar nog 10.000 euro moet terugbetalen, is het risico kleiner dan wanneer hij in 15 jaar 30.000 euro moet terugbetalen. Een hypotheek loopt meestal 30 jaar. Koolmees: “Als er nog 5 jaar een studieschuld afgelost moet worden en er is al 10 jaar afgelost, waarom moet je dan de volledige 30 jaar last hebben van je kleine studieschuld?”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.